Overslaan en naar de inhoud gaan

Talentenregio-trainees op politieke excursie door Den Haag

12-10-2021


Sinds 2012 heeft Talentenregio een eigen traineeprogramma met het doel jong talent kennis te laten maken met de overheid en te laten zien hoe leuk het is om voor de overheid te werken. In samenwerking met verschillende Talentenregio-organisaties starten jaarlijks meerdere traineegroepen aan een uitdagend en persoonlijk ontwikkeltraject.  

In de eerste week van oktober ging een van de Talentenregio-traineegroepen op politieke excursie door Den Haag. De politieke excursie is een onderdeel van het persoonlijk ontwikkelprogramma. In 3 dagen leerden de 7 trainees alle ins & outs van deze politieke stad, bezochten de Tweede Kamer én gingen in gesprek met lobbyisten van verschillende provincies.

Op maandagochtend verzamelen de trainees zich op station Zwolle voor de treinreis naar Den Haag Centraal en de start van de politieke excursie. Aangekomen in Den Haag begint de eerste activiteit; een fietstour door de stad onder begeleiding van een ervaren gids. De zon schijnt aangenaam terwijl zij aankomen bij de eerste stop van de tour, de Grote Markt. De gids vertelt over de Haagse tekenaar Marnix Rueb, terwijl hij wijst naar het kleurrijke standbeeld van stripfiguur Haagse Harry. Stripfiguur Haagse Harry is bedacht door Marnix Rueb in de tijd dat hij in de Schilderswijk woonde en is inmiddels een icoon voor de stad. 

Centrum van de Nederlandse politiek 
De tour wordt vervolgd richting het centrum van de Nederlandse politiek; het Binnenhof. De Gids legt enthousiast uit hoe het van oorsprong middeleeuws gebouwencomplex is ontstaan en benadrukt het contrast van de rust die er nu heerst met de demonstraties die er kunnen plaatsvinden. Bij de Ridderzaal krijgen de trainees de geschiedenis van het kasteel te horen dat rond 1247 is gebouwd en sinds 1904 dient als de plek waar de koning de troonrede voorleest. Thorbecke, Paleis Noordeinde en het Vredespaleis 
Op het Lange Voorhout symboliseert een kunstwerk, dat bestaat uit twee delen, de democratie van Nederland. Het marmeren deel toont Thorbecke uit de 19e eeuw. Het metalen deel toont de moderne democratie en de gelijke plaats van de vrouw in de samenleving. Na stops bij Paleis Noordeinde en bij het Vredespaleis, eindigt de fietstour in de ambassadewijk waar verschillende buitenlandse ambassades zijn gevestigd. 

Het Mauritshuis
Na een bezoek aan de Zandmotor, een grote kunstmatige zandbak in de vorm van een schiereiland voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin, bezoeken de trainees op deze tweede dag het Mauritshuis. Via een app krijgen zij meer te horen over de wereldberoemde Nederlandse en Vlaamse 17de-eeuwse schilderkunst. 

In gesprek met lobbyisten en bezoek aan Tweede Kamer 
Op de derde en laatste dag van de politieke excursie gaan de trainees in gesprek met 2 lobbyisten van provincie Overijssel en van provincie Gelderland. De trainees stellen de lobbyisten diverse vragen over hun functie en het belang daarvan voor de Kamerleden en voor de provincies. De lobbyisten leggen uit dat Kamerleden willen weten wat er speelt in de provincies en dat zij hen daarbij helpen door met hen in gesprek te gaan. Tegelijkertijd houden de lobbyisten het beleid in de gaten en monitoren welke invloed dat kan hebben op de belangen van de provincies waarvoor zij werken. Samenwerken met andere provincies, empathie, denken vanuit de ander en snel tot de kern komen zijn belangrijk bij een functie als lobbyist, leren de trainees. Tijdens een lunch in Nieuwspoort, internationaal perscentrum en sociëteit in Den Haag, schuiven nog 4 lobbyisten aan om met de trainees in gesprek te gaan. 

De politieke excursie wordt afgesloten met een bezoek aan de Tweede Kamer. Vanaf de publieke tribune volgen de trainees de plenaire vergadering waarin verschillende politici hun standpunten laten horen. 

Wil jij meer weten over het traineeprogramma en op de hoogte blijven van onze vacatures? Hier vind je meer informatie.