Overslaan en naar de inhoud gaan

Over het traineeprogramma

Meer weten over het traineeprogramma van Talentenregio? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wij zoeken jong talent!

Sinds 2012 heeft Talentenregio daarom een eigen traineeprogramma met het doel om jong talent kennis te laten maken met de overheid en te laten zien hoe leuk het is om voor de overheid te werken! Dit doen we door het faciliteren van een uitdagend en persoonlijk ontwikkeltraject. We werken jaarlijks met meerdere traineegroepen en doen dit in samenwerking met verschillende Talentenregio-organisaties. 

In ons 2-jarig traineeprogramma kennen wij twee routes: 
•    Een 2-jarig programma waarin je drie keer acht maanden een inhoudelijke opdracht bij verschillende overheidsorganisaties uitvoert;
•    Een 2-jarig programma waarin je twee jaar lang bij één organisatie een inhoudelijke opdracht uitvoert.

Programma indeling

Je krijgt een contract voor 36 uur per week, waarin je 32 uur per week werkzaam bent voor een Talentenregio-organisatie. Naast je inhoudelijke functie besteed je gemiddeld 4 uur per week aan jouw (persoonlijk) ontwikkelprogramma. 

Tijdens het ontwikkelprogramma ga je twee jaar lang aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je niet alleen, maar in een groep van 8 tot 12 trainees. Het is een intensief programma waar jij jezelf en jouw mede-trainees goed leert kennen. Het ontwikkelprogramma is gericht op jouw drijfveren en talenten, en hoe je deze het beste binnen de organisatie kunt inzetten. Hiervoor gebruiken wij de TMA-methodiek. Aan het einde van het traineeprogramma weet je waar jij goed in bent en waar jouw uitdagingen liggen. Je ontdekt wat bij jou past en bepaalt zelf welke richting jouw loopbaan opgaat!

Programma onderdelen 

Persoonlijke ontwikkeling - IK, JIJ, WIJ
De kern van het ontwikkelprogramma wordt gevormd door ‘waarden’. Je werkt aan het versterken van jouw eigenwaarde, het ontwikkelen van waardevolle verbindingen en het creëren van meerwaarde in jouw professionele setting. Door de drie thema’s binnen het groeipad (IK-JIJ-WIJ) ontwikkel jij jezelf van binnen (IK) naar buiten (JIJ en WIJ). Van persoonlijke groei als individu naar groei als professional. Door waarden steeds in een ander perspectief te plaatsen, ontwikkel jij jezelf verder en versterk je de eerder opgedane inzichten. 

Professionele ontwikkeling
Je volgt naast de persoonlijke ontwikkeling ook praktijkgerichte trainingen en activiteiten en werkt daarmee aan je professionele ontwikkeling. Hierbij wordt goed gekeken naar de actualiteit in het werkveld. Denk aan politieke sensitiviteit, aan videopresenteren en aan inhoudelijke masterclasses, zoals een masterclass van Remco van Broekhoven (politiek filosoof) of een masterclass over het onderwerp energietransitie door een inhoudsdeskundige. Ook krijg je handvaten om problemen zonder oogkleppen op aan te pakken. Met de let’s Ynnovate methode pas je de theorie gelijk toe in de praktijk en ga je samen met jouw traineegroep aan de slag om een probleem uit de regio aan te pakken middels deze theorie. In het tweede jaar mogen jullie als groep zelf een training kiezen, waarbij goed gekeken wordt naar de leerdoelen. Ook ga je in het tweede jaar aan de slag met loopbaanoriëntatie.

Politieke reis
Een van de hoogte punten van het Talentenregio-traineeprogramma is de politieke reis. Samen met jouw mede trainees geven jullie hier zelf invulling aan. Denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse trip naar Den Haag of naar Brussel om interessante mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over de politiek. Maar ook om een paar leuke dagen te hebben met je mede trainees. Leren én plezier staan daarbij voorop.

Coaches en mentoren
Naast een begeleider op de werkvloer en een aanspreekpunt van Talentregio, mag je ook een persoonlijke coach kiezen. Dit gebeurt aan het begin van het traineeprogramma zodat je een lange (professionele) relatie aan kunt gaan. De coach is actief binnen de regio en bezit de benodigde papieren en ervaring om jou te helpen bij jouw hulpvragen. Het traject kun je samen met jouw coach vormgeven. 

Contact

Zit het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen of wil je meer informatie over het traineeprogramma? Klik dan op de button 'Meld je hier aan voor het traineeprogramma!' of neem zelf contact met ons op via trainee@talentenregio.nl of via 0529 - 438 900.

Wil jij ook ervaren hoe leuk het is om te werken voor de overheid en wil je deelnemen aan ons inspirerende traineeprogramma? Solliciteer direct en houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten!

Ben jij er klaar voor om de ambtenaar van de toekomst te worden?

Talentenregio-trainees op politieke excursie door Den Haag

In de eerste week van oktober ging een van de Talentenregio-traineegroepen op politieke excursie door Den Haag. De politieke excursie is een onderdeel van het persoonlijk ontwikkelprogramma. In 3 dagen leerden de 7 trainees alle ins & outs van deze politieke stad, bezochten de Tweede Kamer én gingen in gesprek met lobbyisten van verschillende provincies.

Lees hier het hele verhaal