Mijn naam is Victoria Kalyuzhniy, 24 jaar en ik ben woonachtig in Olst. Ik volg de opleiding hbo-rechten en ben in dat kader nu aan het afstuderen bij Veiligheidsregio IJsselland (hierna: VRIJ). Binnen deze afstudeerstage ben ik bezig met mijn scriptie over aansprakelijkheid van de VRIJ en de omvang daarvan, bij schade aan derden door rechtmatig handelen van de brandweer. De scriptie beslaat de helft van mijn stage. De tweede helft besteed ik aan het meewerken op de afdeling. Op deze manier kan ik zowel onderzoeks- als praktijkervaring opdoen.

Wat mij heeft verwonderd over het werken bij de VRIJ is de laagdrempeligheid en de gezellige sfeer. Je denkt dat het een samenwerking is tussen gemeenten, politie, brandweer etc. dus dat het wel formeel zal zijn. Maar er heerst een ontzettende ‘jij’-cultuur. Of je nou een teamleider bent of ‘gewoon’ een medewerker of zelfs een stagiair. Kritisch denken mag en dat geeft je een gevoel van vrijheid. Ik had niet gedacht dat ik mij zo snel onderdeel zou voelen van de VRIJ, omdat ik niet letterlijk bezig ben met ‘veiligheid’ maar met het juridische aspect.

Toen ik bij de VRIJ stage ging lopen, heb ik het beeld dat ik had van de VRIJ wel een beetje bij moeten stellen. Er werd binnen de opleiding geen aandacht besteed aan de veiligheidsregio’s dus ik had niet echt een (goed) beeld. Ik dacht dat het formeler zou zijn en dat de lijnen langer waren, maar dat beeld moet ik dus bijstellen.

Andere studenten zou ik zeker adviseren om ook stage te lopen bij een veiligheidsregio. Het is enorm veelzijdig, zeker ook op juridisch vlak. Je hebt te maken met aanbestedingen, contractrecht, bestuursrecht, arbeidsrecht, aansprakelijkheid etc. En dat alles binnen een organisatie die zich continu bezighoudt met de veiligheid van haar burgers. Je bent dus en inhoudelijk veelzijdig bezig en indirect beteken je ook wat voor alle burgers in je regio. Ik bedoel, als ik dat contract niet opstel voor de aankoop van brandweerslangen, dan kan er ook geen brand geblust worden!

Rachel Lopes Cardozo, stagebegeleider van Victoria aan het woord:

Het gebeurt nog al eens dat iemand zich meldt met schade na een inzet van de brandweer. Denk aan een geforceerde deur (of zeventien geforceerde deuren…) of een parkeerplaats die door een zwaar voertuig kapot is gereden. Laatst hadden we zelfs een melding over een koe die zich letterlijk was doodgeschrokken.

Schade is altijd vervelend, maar vaak voel je wel aan dat claimen bij de VRIJ niet terecht is. In andere gevallen lijkt het oneerlijk om schade niet te vergoeden. Victoria doet onderzoek naar de criteria die bepalen of de Veiligheidsregio wel of niet schade moet vergoeden. Hopelijk komt ze met een mooie praktische handleiding!

Victoria meldde zichzelf met het verzoek om stage te lopen. Ze is geïnteresseerd in aansprakelijkheidsrecht en dit was een onderwerp dat bij ons leeft en dat aansluit bij haar interesse. Van tevoren wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten van het ‘meewerken’, naast haar onderzoek. Ik had dus eigenlijk nergens op gerekend, maar Victoria blijkt een juridisch talent en een goede collega.

Het heeft me verwonderd dat Victoria zich zo snel thuis voelt en zo goed samenwerkt. Ze kent ‘iedereen’ en weet overal haar informatie vandaan te halen. Ik zou collega's zeker adviseren om ook stagiaires in te zetten binnen hun team. Als je een onderwerp hebt dat goed is af te bakenen en waar je zelf ook enthousiast over bent is het leuk om te zien hoe een student de zaken aanpakt. Je eigen enthousiasme is belangrijk denk ik. Ten eerste om de student te motiveren, maar ook om te zorgen dat de begeleiding voor je zelf een prettige taak is en geen ‘moetje’.