Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie traineeprogramma

Wil jij als trainee aan de slag met één van de grootste maatschappelijke vraagstukken van deze tijd; de transitie naar duurzame energie? Steek jij je handen graag uit de mouwen en leg je verbinding? Ben je nog niet uitgeleerd na je studie? Kom dan bij het energietraineeship van Nieuwe Energie Overijssel!! 🚀

Waarom jij echt trainee wil worden bij Nieuwe Energie Overijssel (NEO):
⭐ Aan de slag bij een gemeente met onderwerpen zoals energiebesparing, opwek van energie met zon en wind, woonwijken zonder gas verwarmen en netcongestie
⭐  1 1/2-jarig contract van 36 uur bij de Provincie Overijssel
⭐ Een enthousiaste groep mede-trainees
⭐ Een uitdagend en inspirerend ontwikkelprogramma
⭐ Bouw een netwerk op binnen de energietransitie, o.a. bij de werkplaats van Nieuwe Energie Overijssel
⭐ Gezellige activiteiten, zoals een kerstborrel of een spelletjesmiddag
⭐ Flexibel werken én thuiswerken
⭐ Een laptop en telefoon
⭐ Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding
⭐ Géén studiecontract

Wij starten in oktober 2024 weer met een nieuwe energie traineegroep. Je kunt nu hier solliciteren tot en met 5 juli! Ook organiseren wij koffiemomenten om alvast kennis te maken én zodat jij al jouw vragen kunt stellen aan Nieuwe Energie Overijssel en aan oud trainees. De koffiemomenten staan gepland op:

⭐ Maandag 17 juni van 15.00 – 16.00 uur (online)
⭐ Woensdag 19 juni van 19.30 – 20.30 uur (online)
⭐ Donderdag 20 juni van 13.30 - 15.00 uur (fysiek in Olst)

Aanmelden voor één van deze koffiemomenten? Leuk! Meld je hier aan

Image
Tijdslijn sollicitatieprocedure

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de vacatures en om niks te missen!

Image
Trainees in Kopenhagen 

Image
Energie trainees


 

Image
Trainees in Kopenhagen


 

Inhoud van het programma

Tijdens ons energie traineeprogramma ga je: 

⭐ In totaal ga je 1,5 jaar aan de slag met twee verschillende opdrachten bij gemeenten van 9 maanden 
⭐ Als energietrainee  werk je aan vraagstukken zoals participatie van inwoners om woonwijken zonder gas te verwarmen of het organiseren van inspraak voor een zonneveld

Je krijgt een contract voor 36 uur per week, waarin je 32 uur per week werkt voor één van de Overijsselse gemeenten en gemiddeld 8 uur per week aan jouw ontwikkelprogramma besteedt. Tijdens het ontwikkelprogramma ga je 1,5 jaar lang aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je niet alleen, maar in een groep van ongeveer 10 trainees. Jij leert jezelf en jouw mede-trainees als geen ander kennen!

Emma Kampherbeek

Image
Emma Kampherbeek

“Ik heb ontzettend genoten van het traineeship. Van net uit de studiebanken ben ik klaargestoomd tot beleidsadviseur/projectleider energietransitie. Door het intensieve programma hebben we met de traineegroep een hechte band gevormd en dat zijn vriendschappen voor het leven geworden. Het was zo fijn om met elkaar door hetzelfde proces van een eerste baan te gaan en intervisies met elkaar te doen. Daardoor merk je dat je nooit de enige bent die tegen bepaalde problemen aanloopt. Anderen hebben vaak soortgelijke situaties.”

Het ontwikkelprogramma

Persoonlijke ontwikkeling

Onze opleidingspartner Egostrippen verzorgt de trainingen rondom de persoonlijke ontwikkeling en dat doen zij als geen ander! Door het opdoen van nieuwe ervaringen leer je vooral jezelf beter kennen. Als je jezelf beter kent en weet welke bijdrage je wilt leveren, kun je van hieruit de wereld een stukje mooier maken. Wij gaan daarom samen een ontdekkingsreis maken, een (ontwikkel)berg beklimmen.

Tijdens de expeditie wordt jullie vaardighedenrugzak gevuld met de volgende vier 'V':
Verkennen: van waaruit navigeer ik als alles om mij heen steeds verandert? 
Vernieuwen: we helpen jullie waardvolle informatie uit je oordelen te halen over jezelf en anderen
Vertrouwen opbouwen: hoe geef ik mijn eigen zienswijze meer kleur door de interactie met anderen? 
Verrijken: hoe creëer ik draagvlak zodat de bijdrage die ik wil leveren, wordt herkend en erkend? 

Energietransitie

Je volgt naast de persoonlijke ontwikkeling ook praktijkgerichte trainingen en activiteiten en werkt daarmee aan je professionele ontwikkeling. 

Naast een regulier traineeprogramma leer je in dit traineeship alles over de energietransitie. We organiseren Masterclasses, je bent aanwezig in de werkplaatsen waar je mee kan doen met werksessies over bijvoorbeeld warmtenetten, stimuleren van lokaal eigendom en biobased isoleren. Je gaat op bezoek bij inspirerende bedrijven en projecten. Zo weet je straks alles over zonne-energie, windmolens, energiebesparing en nog veel meer. 

In het tweede deel van het traineeprogramma mogen jullie als groep steeds meer zelf invulling geven aan het opleidingsprogramma, waarbij goed gekeken wordt naar de leerdoelen. Hierbij kun je denken aan het volgen van een specifieke training, projectbezoeken en een studiereis om te onderzoeken hoe andere landen de energietransitie aanpakken. Op de website van Nieuwe Energie Overijssel kun je de blogs over de studiereis van vorig jaar lezen. Ook ga je aan de slag met loopbaanoriëntatie. Daarna sta jij op pole position voor een baan bij één van de vele organisaties die de Overijsselse energietransitie uitvoeren. Kortom veel variatie en genoeg ruimte om jezelf te ontwikkelen!

Coaches

Tijdens je traineeperiode krijg je een persoonlijke coach voor persoonlijke en ontwikkelvraagstukken. Alle coaches zijn gecertificeerd en zelf ook werkzaam bij een Talentenregio-organisatie. Zij hebben dus alle kennis en tools om jou goed op weg te helpen. Wie je coach wordt, bepalen we aan het begin van je traineeprogramma door middel van speeddates. Het is natuurlijk belangrijk dat je een goede klikt voelt!

 

 

Image
Werkplaats

TMA

Tijdens het traineeprogramma maak je een TMA analyse. TMA staat voor Talenten Motivatie Analyse. Dit is een test die jouw persoonlijkheidsprofiel en talenten in beeld brengt. Aan de hand van de TMA methode kun jij je focussen op het ontwikkelen van jouw talenten.

Lucca Koekoek

Image
Lucca Koekkoek

“Het traineeship was voor mij dé start van mijn carrière. Ik kreeg inhoudelijke kennis via het programma en ik kon die kennis direct inzetten in de praktijk. Door de groep had je altijd wel iemand om mee te sparren als je ergens tegenaan liep. Ik heb mij dankzij dit traineeship verder kunnen ontwikkelen als young professional en als persoon.”

Contact

Zit het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen of wil je meer informatie over het traineeprogramma? Neem dan contact met ons op via trainee@talentenregio.nl of via 0529 - 438 900.

Wil jij ook ervaren hoe leuk het is om te werken voor Nieuwe Energie Overijssel en wil je deelnemen aan ons inspirerende traineeprogramma? Solliciteer nu!

Heb je vragen over Nieuwe Energie Overijssel of het energietraineeprogramma kun je contact opnemen met Jelle Zoomer via je.zoomer@overijssel.nl of Patricia van Ling pce.v.ling@overijssel.nl (06 25390202, bellen of whatsapp)

Nieuwsgierig? Check onze video!

Bijlage(n)