Dinsdag 5 juni zijn de trainees van Talentenregio op een zelf georganiseerde excursie naar Den Haag gegaan om meer te leren over het werk van de Tweede Kamerleden en de ministeries. Een korte terugblik is hier te lezen:

“We hebben een onwijs geslaagde dag gehad naar Den Haag.

Het overkoepelende thema van het bezoek was ouderschapsverlof, waarbij we het hele proces (van hoe het politiek op de agenda’s kwam tot het uiteindelijke wetsvoorstel) konden volgen.  

In de ochtend heeft Keklik Yücel (voormalige Tweede Kamerlid voor de PvdA) ons rondgeleid door het Binnenhof en heeft ze ons plekken laten zien waar je normaal niet snel komt. Ze heeft verteld over haar ervaringen als Tweede Kamerlid, de relatie met de media en heeft uitgebreid gesproken over het politieke proces van het voorstel ouderschapsverlof, waar zij nauw bij betrokken is geweest.

In de middag hebben we bij het Ministerie van Sociale Zaken de beleidsmedewerkers gesproken die inmiddels dit wetsvoorstel ambtelijk aan het uitwerken zijn. Zij vertelden over hun ervaringen, welke stappen doorlopen moesten worden en welke politieke invloeden er zijn op hun werkzaamheden. Behalve het ambtelijke proces van het ouderschapsverlof kregen we ook te horen hoe het is om te werken voor de Rijksoverheid en over het eigen traineeprogramma.  

Daarnaast hebben we Anne Kuik (Tweede Kamerlid voor het CDA) kunnen spreken. Het was interessant om te horen hoe een jonge vrouw het werk als politicus ervaart en op welke wijze zij zich nog verbonden voelt met Groningen.

Al met al was het een redelijk vol programma, maar wie weet heeft deze dag nog de politieke ambities van een aantal mede-trainees aangewakkerd.”