In april 2015 zag ik op de website van Talentenregio een tijdelijke vacature in het KCC bij de Gemeente Dalfsen voor 16 uur per week. In Raalte werk ik al jaren op de afdeling burgerzaken in de front- en backoffice. Ik wilde graag meer uren werken en daarnaast ervaring in een andere gemeente opdoen. De vacature in Dalfsen sloot dus mooi aan bij mijn wensen. Een sollicitatiebrief werd gevolgd door een leuk en open sollicitatiegesprek en ja, ik had de baan !

In Raalte konden mijn werktijden gelukkig veranderd worden, zodat ik in beide gemeenten voor 2 dagen aan de slag kon en zo waren de 2 banen goed te combineren.

Op maandag 1 juni was mijn eerste werkdag in Dalfsen, in de frontoffice (balie) van burgerzaken. Ik voelde me meteen welkom, in een leuk team en werd door de collega’s goed ingewerkt. In het begin moest ik wennen aan de andere werkwijze in Dalfsen. In Raalte is er bij burgerzaken een combinatie van front- en backoffice. In Dalfsen zijn deze taken gescheiden en daarnaast is de frontoffice burgerzaken gecombineerd met telefonie en receptie. Het grootste verschil waren de programma’s waarmee gewerkt wordt. Raalte is een Centric-gemeente en Dalfsen een PinkRoccade-gemeente. Een uitdaging, want de routine handelingen vanuit Key2Burgerzaken werkten natuurlijk niet in IZRM (ik heb in die maanden heel wat keren F8 en F10 ingetoetst, maar er gebeurde niets in IZRM…...). Gelukkig kreeg ik dat vrij vlot onder de knie en na de benoeming als ABS, kon ik de meeste klanten en taken zelfstandig behandelen.

Op 21 december was mijn laatste werkdag in Dalfsen. Helaas is de tijdelijke baan dan voorbij. Ik vond het erg waardevol om 7 maanden een kijkje in de keuken van een andere gemeente te kunnen nemen. In het verleden draaide ik wel eens een half dagje mee met een collega van andere gemeente, maar in 7 maanden zie je écht de verschillen in werkwijzen. Daarnaast neem je dingen mee van de ene naar de andere gemeente, waarbij beiden hun voordeel kunnen doen.

Maar het grootste voordeel is voor mezelf, ik ben weer gegroeid in mijn werk en kan een mooie en vooral waardevolle ervaring bijschrijven op mijn C.V. Ik wil daarom de collega’s van de gemeenten Dalfsen en Raalte bedanken voor de kans, die ze me gegeven hebben.

Ik kan iedereen aanraden om, net als mij een bijzondere ervaring op te doen binnen Talentenregio. Binnen de gemeenten (en nu ook provincie) is er veel te regelen met betrekking tot detachering. Succes !

Gemma Kreileman