Ik kan wel stellen dat ik in mijn werkende leven door Talentenregio word groot gebracht.

In februari 2012 deed ik mijn eerste echte stap op de arbeidsmarkt toen Talentenregio mij mijn eerste baan bracht als trainee Talentenregio. In dit traineeship kreeg ik de kans in twee jaar drie projecten voor drie Talentenregiogemeenten te doen. Toch snuffelde ik ‘maar’ aan twee gemeenten, Dalfsen en Meppel.

In mijn laatste projectperiode vroeg Dalfsen namelijk of ik de klus waarmee ik in mijn eerste projectperiode was begonnen wilde afmaken. Dit leverde me een mooie functie op als projectleider organisatieontwikkeling, waarin ik met veel organisatiebrede thema’s te maken heb, met een sterke focus op Human Resource Management.

Ik wil me graag breder ontwikkelen en meer ervaring opdoen op het politieke vlak. De laatste jaren heb ik me vooral beziggehouden met de bedrijfsvoering. Een leuke tak van sport, maar er is nog zoveel meer binnen een gemeente. Toen de functie als directieadviseur bij de gemeente Dronten op de website van Talentenregio verscheen, twijfelde ik dan ook niet lang. Het is een functie waar alles wat er speelt in de organisatie en samenleving samenkomt. Een ware speeltuin! Ik solliciteerde, mocht op gesprek komen en hoorde een week later dat ik was aangenomen.

Inmiddels werk ik drie weken bij de gemeente Dronten en kan zeggen dat het best wel spannend is om weer in een volledig nieuwe omgeving te werken. Werkzaamheden bij verschillende gemeenten komen veelal overeen. Alle gemeenten staan ook voor dezelfde ontwikkelingen in de samenleving. Toch zijn er duidelijke verschillen in de aanpak, maar ook in de manier waarop collega’s met elkaar samenwerken. Je referentiekader is je vorige werkgever en de grote vraag is toch: hoe doen ze dat hier? Het is in het begin dus ook echt aftasten. Je leert veel nieuwe dingen, maar het leuke is dat jij ook je ervaring meebrengt waar je nieuwe werkgever van kan profiteren. Ik geloof dat een nieuwe omgeving ervoor zorgt dat je kritisch gaat nadenken over waarom jij je werk doet zoals je het altijd doet. Je komt erachter dat het ook anders kan. Dit houdt je scherp en brengt je een stap verder in je ontwikkeling. Je reist van plek naar plek en onderweg verzamel je steeds meer bagage. Je dropt wat bagage op een nieuwe plek en pakt weer wat nieuws op.

In mijn geval levert het eigenlijk een win-win-win situatie op, omdat ik naast Dronten ook nog steeds in Dalfsen werk. Zo breng ik kennis van Dalfsen naar Dronten, van Dronten naar Dalfsen en leer ik op twee verschillende plekken. Ik kan blijven vergelijken.

Ik hoor in de wandelgangen nog wel eens dat je je alleen aanmeldt bij Talentenregio als je wat anders wil. Ik was niet actief op zoek, maar vond toch. En ook als je lekker op je plek zit, biedt Talentenregio kansen. Talentenregio is namelijk meer dan een verzamelbak vol klussen en vacatures. Je hoeft niet in een andere gemeente te gaan werken om kennis te delen. Dit kan ook gewoon op de website van Talentenregio. Dus surf naar de site, vorm een groep, deel je kennis, stel je vraag en vind je antwoord.

 

Maak je werk waardevoller!

Saskia van Oene