In april van 2015 zag ik een vacature staan op Talentenregio om voor drie maanden op de griffie te kunnen meedraaien in Raalte.

De stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Uiteraard na overleg met mijn teamleider, die mij ook gewezen had op de vacature.

Na een prettig sollicitatiegesprek mocht ik eind april starten op de griffie van de gemeente Raalte. Ik werd gedetacheerd voor 24 uur per week. De overige 12 uur bleef ik bij het KCC in de gemeente Olst-Wijhe werken. Een prima combinatie.

Het begon meteen hectisch op de griffie, want een dag later stond de raadsvergadering gepland. Meteen dus vol aan de bak. Een mooie ervaring. Het schrok mij in ieder geval niet af. Alles was prima geregeld met wachtwoorden en autorisaties om meteen goed te starten. Dat was heel waardevol en je voelt je meteen welkom.  In het arbeidsvoorwaardengesprek werd de vraag gesteld of ik niet voor drie maanden, maar tot aan het einde van het jaar op de griffie wilde blijven. In overleg met mijn teamleider is dit akkoord bevonden. Terugkijkend ben ik blij dat ik de kans heb gekregen om langer te mogen blijven, want tot aan de zomer was erg kort geweest. Nu kwamen bijna alle facetten van de griffie aan bod. Zelfs de begrotingsvergadering heb ik zo mee kunnen maken. Het politieke hoogtepunt van het jaar.

Het is een prachtige ervaring om een hele andere functie te mogen bekleden. Ik werk nu zeven jaar op het KCC (in Olst-Wijhe) en dan is het goed om je heen te kijken. In het verleden heb ik altijd functies gehad met klantcontacten, dat is op de griffie niet het geval. Een mooie leerschool om te ervaren of dit cruciaal is voor mijn functioneren. Dat blijkt niet het geval. Ook zonder die mooie en boeiende klantcontacten is het geweldig werken op de griffie. Ik vind het leuk om dichtbij de politiek te staan, de politiek te volgen en heb jaren geleden, jaren in het bestuur van een politieke partij gezeten. De keuze om bij de griffie in de keuken te kijken was daarom logisch.

Nu werk ik een half jaar op de griffie (in Raalte) en het bevalt mij erg goed. Naast de leuke collega’s is het werk boeiend en elke dag anders. Ook soms hectisch, zeker rondom de raadsvergaderingen.

Mijn detacheringscontract loopt tot en met 31 december 2015. Nog een korte tijd voordat ik volledig terugkeer bij het KCC in Olst-Wijhe. Hoewel, een verlenging zit misschien nog in het vat. Het kan dus maar zo zijn dat een verblijf bij de griffie wat langer wordt……

Het is iedereen aan te raden om eens een uitstapje te maken. Het verbreedt je horizon en je weet nooit waar het toe kan leiden. Of je komt er achter dat je op een hele goed plek zit waar je nog jaren wilt blijven.

Mijn dank gaat uit naar de gemeente Olst-Wijhe voor de mogelijkheid om in een andere gemeente gedetacheerd te worden. En de gemeente Raalte om mij, ook als is het voor een korte periode, als voorwaardig medewerker op te nemen en mij te betrekken in alle facetten van het vak. .

Ronald Jonkman