Mijn naam is Niek  Broekhuizen en ik ben 19 jaar oud. Ik woon in Koekange en volg op dit moment het derde jaar van de opleiding Integrale Veiligheid aan de NHL Hogeschool. Ik loop stage bij de gemeente Meppel. Door de flexibele uren bij de gemeente combineer ik mijn stage met werk.

 

Bij de gemeente Meppel loop ik stage als ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid. Ik voer een evaluatie van het uitvoeringsplan IVP uit. Daarnaast doe ik verschillende taken die horen bij het werk als AOV'er. Denk aan overleg met politie, burgemeester en ketenpartners vanuit de gehele gemeente. Ideaal voor het opbouwen van een zakelijk netwerk. 

De flexibiliteit en het interne, informele karakter van de gemeente verwonderd mij. De tijden die je intern aan je opdracht kunt werken zijn erg flexibel en er hangt geen 9 tot 5 mentaliteit. Dit had ik anders verwacht voordat ik bij de gemeente stage ging lopen. Daarnaast is het werken bij een gemeente lang niet zo formeel als ik had verwacht. Er hangt een fijne sfeer die mij erg aanspreekt. 

Ik zou andere studenten zeker aanraden om ook stage te gaan lopen bij een gemeente. Je krijgt niet alleen een beter beeld van de gemeente, maar je krijgt ook een perfecte mogelijkheid om een zakelijk netwerk op te bouwen. Door het contact wat je hebt met collega's en partners, krijg je ook een duidelijk beeld van de functies van die personen. Hierdoor krijg je niet alleen een ander beeld van het werken bij een gemeente, maar ook van andere organisaties en bedrijven. 

Johan Oostra, stagebegeleider van Niek aan het woord:

Niek heeft al goed omschreven wat zijn stage-opdracht inhoudt. Hij loopt stage als AOV'er. We nemen hem zoveel mogelijk mee in onze werkprocessen, zodat hij een totaalbeeld krijgt van wat de werkzaamheden van een ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid inhouden. 

We werken graag met stagiairs, omdat we het leuk vinden om studenten te begeleiden en omdat de student ons ook van nieuwe invalshoeken voorziet. Zo blijven we scherp.

Wat ons verwonderd is dat stagiairs veelal aan het begin van hun stage denken dat werken bij de overheid 'saai' en 'stoffig' is. Eigenlijk denkt iedere stagiair aan het eind van de stage hier anders over. Het werken bij de gemeente blijkt dan toch dynamischer dan aanvankelijk werd gedacht. Ook bewegen de stagiairs zich vrij snel op een vrije manier door onze organisatie. Ze passen zich snel aan. 

Ik zou andere gemeenten en collega's zeker adviseren om stagiairs te begeleiden. Stagiairs zijn op bepaalde taken prima inzetbaar. Dit zijn soms taken die wel eens wat langer op de plank blijven liggen. Het begeleiden van een stagiair is ook erg leuk om te doen.​