Mijn naam is Lisa Jonkers. Ik ben 17 jaar oud en woon in Zuidwolde. Ik volg de opleiding Directiesecretaresse/ managementassistent niveau 4 bij het Drenthe College te Meppel en zit nu in het tweede leerjaar. Sinds september loop ik stage bij de gemeente Meppel.

Ik ben werkzaam bij het team Advies op de afdeling Bedrijfsvoering. Dit houdt in dat ik onder andere bezig ben met telefoneren, het versturen en beantwoorden van e-mails, het verwerken van ziek- en herstelmeldingen, agendabeheer, het organiseren van bijeenkomsten, het notuleren bij vergaderingen en het ontvangen van bezoekers.

In de beginperiode van mijn stage moest ik wel even wennen. Tijdens mijn vorige stage, bij een zorginstelling, deelde ik het kantoor meestal met twee collega’s. Dit is bij de gemeente Meppel niet zo. Bij de gemeente werken veel meer mensen. Dit zorgde ervoor dat ik even mijn weg moest zien te vinden. Inmiddels ken ik de meeste collega’s van de afdeling bij naam en weet ik wat hun taken zijn.

Ik zou andere studenten graag adviseren om ook stage te gaan lopen bij een gemeente, omdat je veel verschillende werkzaamheden uitvoert, waardoor je veel ervaring op doet. Ik heb leuke collega’s en er heerst een gemoedelijke sfeer op kantoor.

 

Wiebe Coehoorn, stagebegeleider van Lisa aan het woord

De gemeente Meppel maakt dankbaar gebruik van stagiaires van verschillende opleidingsrichtingen. Jaarlijks begeleid ik twee stagiairs die de opleiding directiesecretaresse volgen. Het takenpakket stellen we af op de capaciteit van de student en op basis van het leerjaar. De stagiairs kunnen bij de gemeente Meppel alle voorkomende secretariële werkzaamheden uitvoeren, zoals: agendabeheer, postverwerking, notuleren en verslaglegging en overige administratieve werkzaamheden. We vinden het belangrijk dat de stagiair leert hoe het gaat binnen het werkgebied van gemeenten.

We vinden het tot de maatschappelijke verplichtingen van de overheid horen om stagiaires kennis te laten maken met het werken bij de overheid. Daarnaast hebben stagiaires een vernieuwende invloed op het werk. Zelf vind ik het erg leuk om jonge mensen die nog moeten beginnen met een loopbaan te begeleiden. Het verwonderd me dat stagiaires vaak al meer kunnen dan je in eerste instantie verwacht. Door ze te coachen zie je in korte tijd een enorme vooruitgang in het gedrag op de werkvloer. Ik adviseer daarom collega’s en andere gemeenten om ook stagiaires te gaan begeleiden. Een stagiair biedt zeker meerwaarde voor de organisatie.