Leergang Regionale Samenwerking

Zo, ik mag me officieel samenwerkingsprofessional noemen. En daar ben ik  best wel trots op. Samenwerken is namelijk niet zo makkelijk en vanzelfsprekend als dat het lijkt. Nou wist ik dat wel, ik werk inmiddels al heel wat jaren samen, maar wat ik niet wist, is dat je zoveel meer uit een samenwerking kunt halen door het vanuit een wetenschappelijk kader aan te vliegen, met slimme instrumenten en vaardigheden. En dat is precies wat ik in deze leergang heb geleerd en in een eigen casus heb toe kunnen passen. En dus ben ik nu een trotse samenwerkingsprofessional.

De leergang voelde voor mij als een cadeautje. Ik had dan ook geluk met een gepassioneerde en zeer kundige docent en een fijne groep collega’s vanuit andere gemeenten. Onze docent, Maarten Hageman, nam ons op inspirerende wijze mee in de wereld van samenwerking; motieven en aanleidingen,  succes- en faalfactoren, dilemma’s die je onderweg tegenkomt. Hij leerde ons dat er geen samenwerking kan bestaan zonder het juiste motief of aanleiding. Heb je geen motief? Begin er dan vooral niet aan! Maar is dat motief er wel, kijk dan goed wat je succesbepalende factoren zijn en zet daar op in. Maarten leerde ons ook welke samenwerkingssoorten en vormen er zijn, welke ambtelijke en bestuurlijke rollen daarbij passen en hoe het gesteld is met de governance, zowel binnen de gemeente, maar ook in het samenwerkingsverband.  

Zeker nu we als overheid steeds meer gaan samenwerken, formeel en informeel, is het belangrijk dat je als ambtenaar over die kennis en vaardigheden beschikt die van samenwerking een succes maken.

Wat een extra cadeautje voor mij was is  het verkrijgen van inzicht in je eigen bijdrage binnen de samenwerking door middel van MapsTell.

MapsTell biedt je inzicht in je gedragsstijlen waardoor je beter in staat bent om het beste uit jezelf te halen en beter met anderen samen kunt werken. Dit inzicht is een hele belangrijke daar waar het gaat om samenwerking, want je eigen gedragsstijl is een hele belangrijke succesfactor!

Kortom: ik ben enthousiast!  Over de inhoud van de Leergang Regionale Samenwerking, de docent en gastdocenten, de organisatie en over het leren kennen van nieuwe collega’s. Ik kan iedereen van harte aanbevelen om deze leergang te volgen. Zodat we in de Regio nog beter met elkaar kunnen samenwerken.

Linda Zaaijer

Adviseur Concernstaf Gemeente Kampen

 

Wil je meer weten over Mapstell, op 4 april is er een workshop.

Wil je meer weten over de Leergang Regionale Samenwerking, bekijk het programma van de afgelopen keer. In het najaar start er weer een nieuwe leergang.