Mijn naam is Linda Bouwmeester en ben 18 jaar oud. Ik woon in Vaassen en doe de mbo-opleiding Juridisch Medewerker op het Deltion College. Op dit moment zit ik in het tweede leerjaar en loop ik stage op de afdeling Burgerzaken en Belastingen bij de gemeente Heerde.

Tijdens mijn stage ben ik ‘s ochtend vooral achter de balie te vinden en ‘s middags voer ik vooral administratieve werkzaamheden uit en ben ik onder andere bezig met het digitaliseren van het archief. Achter de balie vraag ik onder andere rijbewijzen, paspoorten en identiteitskaarten aan. Verder ben ik achter de balie het aanspreekpunt van de burger.

Voordat ik stage ging lopen bij de gemeente Heerde had ik niet gedacht dat er zoveel regels zijn waaraan je je moet houden, bij bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort. Ik had verwacht dat de werkzaamheden simpel waren, maar je moet echt goed nadenken voordat je iets doet.

Ik zou andere studenten zeker adviseren om ook stage te gaan lopen bij een gemeente. Je leert veel, omdat je veel verschillende werkzaamheden uitvoert. Het werk is erg veelzijdig en je verveelt je geen dag. Omdat ik een juridische opleiding volg mag ik ook weleens meekijken met de juridische afdeling van de gemeente. Zo ben ik meegegaan naar de rechtbank en mocht ik meekijken bij een hoorzitting. De gemeente heeft me de ruimte om ook andere activiteiten bij te wonen.


Jeanette van Amersfoort, stagebegeleider van Linda aan het woord

De gemeente Heerde is een erkend leerbedrijf. Linda voert haar stage voornamelijk uit aan de frontoffice. Ze verricht de meest voorkomende baliewerkzaamheden voor burgerzaken. Daarnaast verricht ze werkzaamheden in de backoffice, zoals het versturen van brieven, het scannen van akten van de burgerlijke stand en werkzaamheden voor belastingen.

Het is leuk om jonge mensen te kunnen begeleiden en helpen. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten wanneer je een stagiair in dienst neemt, omdat iemand van buiten de organisatie met een frisse blik naar bepaalde procedures kijkt. Het valt me op dat de jeugd veel handiger is met bepaalde computerprogramma’s. Linda voert niet klakkeloos uit wat er gevraagd wordt, maar denkt mee en komt met tips. Ik zou collega’s aanraden om een stagiair in te zetten binnen de organisatie, omdat het, naast dat het erg leuk is, je na het inwerken ontzettend veel profijt kunt hebben van een stagiair.