Mijn naam is Lars Pasman en ik woon en studeer in Zwolle. Ik ben 20 jaar oud en volg op de Landstede in Zwolle de mbo opleiding Juridisch Medewerker niveau 4. Naast mijn studie heb ik een bijbaan en sport ik veel. Ik fitness en ga graag hardlopen. Ik loop stage bij de gemeente Raalte bij de afdeling Burgerzaken. Ik vraag onder andere allerlei documenten aan voor burgers, zoals rijbewijzen, paspoorten, ID-kaarten en Verklaringen Omtrent het Gedrag. Ook help ik mensen aan de balie die enkel om informatie langskomen.

In de beginperiode van mijn stage vond ik het speciaal dat ik al direct achter de balie mocht werken. Toen ik de programma’s waarmee ze werken zag, dacht ik: ‘hoe ga ik dit onder de knie krijgen’. Werken met veel programma’s vind ik lastig, maar na een week lukte het me om de basisproducten zoals ID-kaarten, rijbewijzen en paspoorten met gemak aan te vragen. Het beeld wat ik voorafgaand aan mijn stage over de gemeente had was heel anders. Ik had het welbekende beeld dat het werken bij de gemeente saai is en dat er weinig te doen is. Ook dacht ik dat er veel oude ambtenaren werkten. Dit is totaal niet het geval. Ik loop stage in een leuk en levendig team van vrolijke mensen die het druk genoeg hebben met het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Studenten die in hetzelfde leergebied als ik zitten adviseer ik zeker om stage bij de gemeente te gaan lopen. Vooral omdat je veel verschillende werkzaamheden uit mag voeren, waardoor je dus veel leert. Wel is het belangrijk dat je voldoende inzet toont.
 

Patrick Kroeze, stagebegeleider en manager van het KCC aan het woord

Bij het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Raalte worden verschillende soorten werkzaamheden uitgevoerd. Wanneer we een stageverzoek krijgen, dan stemmen we de inhoud en diepgang van de stage af op de behoefte van de stagiair. Vaak lukt het om de stage met onze eigen behoefte samen te laten vallen. We vinden het prettig om stagiaires in dienst te nemen, omdat de gemiddelde leeftijd van het KCC hoog is. Het werkt verfrissend om jongere mensen binnen het KCC te hebben. Ze hebben soms een andere blik op zaken waar ook collega’s veel van leren. Daarnaast ben ik van mening dat overheden iets terug moeten doen voor de gemeenschap. Het bieden van een stageplek is een vorm waarin wij dat kunnen doen in het KCC.

Het valt me op dat stagiaires soms een andere kijk op zaken hebben. Dat is leuk en soms erg prettig. Wat mij en de collega’s heeft verwonderd is het relatieve gemak waarmee stagiaires werkzaamheden hebben geleerd en hebben uitgevoerd. Daarnaast, maar dat verbaasd ons niet, ging het inwerken met de applicaties sneller dan bij de vaste medewerkers. Ik adviseer collega’s om ook stagiaires in te zetten binnen hun afdeling, omdat het beweging brengt en het geeft energie. Het is leuk om een stagiair binnen je team te hebben en er is een mooie combinatie te maken: de stagiair die een leuke stage heeft en wij kunnen de stagiair inzetten op taken waar we tijdsgebrek hebben.