Overslaan en naar de inhoud gaan

Joris Tamminga: stagiair Crisisbeheersing bij Veiligheidsregio IJsselland

12-02-2019


'Voordat ik stage ging lopen bij Veiligheidsregio IJsselland wist ik dat een Veiligheidsregio multidisciplinair werkt, maar ik had niet verwacht dat er zoveel van netwerken afhangt.'

Mijn naam is Joris Tamminga, 24 jaar oud en ik ben woonachtig in Deventer. Ik ben derdejaars student Integrale Veiligheidskunde aan het Saxion in Deventer. Op dit moment loop ik stage bij Veiligheidsregio IJsselland, team Veiligheidsbureau. Het hoofdonderwerp waar ik mee bezig ben is een impactanalyse wateroverlast en overstromingen. Dit is een onderdeel van het landelijk project Water & Evacuatie. De analyse vormt de basis van het project. Het doel is om tot een structurele aanpak ter bevordering van een adequate crisisbeheersing bij ernstige wateroverlast en overstromingen te komen. Verder houd ik me bezig met overige werkzaamheden en thema's binnen Veiligheidsregio IJsselland.

Voordat ik stage ging lopen bij Veiligheidsregio IJsselland wist ik dat een Veiligheidsregio multidisciplinair werkt, maar ik had niet verwacht dat er zoveel van netwerken afhangt. Er wordt aan de voorkant veel samengewerkt met veel verschillende partijen. Niet alleen partijen zoals politie, brandweer of GHOR, maar ook Nutsbedrijven zoals gas, water- en elektriciteit en partijen uit het bedrijfsleven zoals transportbedrijven en opslag locaties.

Voorafgaand aan mijn stage wist ik niet precies hoe de organisatie eruit zag of werkte. Veiligheidsregio’s zijn eilandjes op zichzelf met verschillende thema’s waar aan gewerkt wordt. Toch is de basis hetzelfde en dat is dat Veiligheidsregio’s verantwoordelijk zijn voor de brandweerzorg, geneeskundige hulpverleningsorganisatie (GHOR), rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Andere studenten zou ik zeker adviseren om bij een Veiligheidsregio stage te gaan lopen. Door het integraal samenwerken krijg je een goed beeld van wat er bij alle disciplines (brandweer, politie, GHOR, bevolkingszorg etc.) speelt. Dit maakt het een hele interessante stage. Bij mijn eigen stage bij Veiligheidsregio IJsselland krijg ik de kans om mezelf te ontwikkelen en mee te kijken met verschillende disciplines in het veiligheidsdomein. Dit zorgt voor een diverse en afwisselende stage.

Coen Vaarkamp, stagebegeleider van Joris aan het woord
Vanuit het team Veiligheidsbureau van Veiligheidsregio IJsselland bieden we de stagiair de ruimte om kennis te maken van de werkzaamheden binnen het team, de organisatie en de (netwerk)omgeving waarin wij werken. Dit passend bij het karakter van een derdejaars stage. Daarbij dagen we de stagiair uit om zich in een aantal keer een actuele (veiligheids)vraagstuk te beantwoorden en een te bijdrage te leveren  in een inhoudelijk dossier.

Wij kiezen ervoor om met stagiaires te werken, om enerzijds de stagiair de kans te geven om kennis en ervaring op te doen bij een leuke, interessante en dynamische organisatie. Daarnaast om denkkracht, flexibiliteit en de frisse blik van stagiairs te gebruiken voor onze producten en diensten.

Voor Joris geldt dat ik de lerende zelfkritische houding van hem erg mooi vind om te zien en met hem over te spreken. Ik zou collega's zeker adviseren om ook met stagiairs te werken, omdat het altijd goed is om een frisse blik in je team/afdeling te organiseren en een stagiair een mooie werkervaringskans te bieden.