Mijn naam is Jeanine Kelder en ik ben 21 jaar oud. Momenteel ben ik de studie Sociaal Juridische Dienstverlening aan het afronden. Deze studie volg ik aan het Saxion in Deventer. Binnen de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg heb ik in samenwerking met een woningcorporatie mijn afstudeeronderzoek gedaan. Dit onderzoek richtte zich op een eventuele samenwerking tussen de gemeente en de woningcorporatie om huurachterstanden en schulden te voorkomen/beperken. Het onderzoek kwam voort uit het convenant ‘Ommen Armoedevrij’. 

Wat mij heeft verwonderd over het werken bij de gemeente is dat het erg flexibel is, bijvoorbeeld de werktijden. Daarnaast heeft de sfeer bij de gemeente mij verwonderd. De sfeer is namelijk informeler dan ik van tevoren had gedacht. Mijn beeld over een stage bij de gemeente heb ik gedeeltelijk moeten bijstellen. Iedereen kent natuurlijk het stereotype ambtenaar, maar ik had van tevoren al verwacht dat dat niet zou kloppen. De werkelijkheid heeft het echter nog verder overtroffen, want de medewerkers die ik tijdens mijn stage heb ontmoet werken allemaal heel hard en zijn erg betrokken. 
Ik zou andere stagiaires zeker aanraden om stage te lopen bij de gemeente. Ik vind het namelijk een erg prettige werkplek waar je veel mogelijkheden krijgt om je verder te ontwikkelen. Ik liep daarnaast ook stage bij de woningcorporatie. Dat leverde een leuke afwisseling op!


Jennien Dijk; stagebegeleider van Jeanine aan het woord
Jeanine heeft onderzoek gedaan naar de samenwerkingsmogelijkheden tussen de gemeente en een woningcorporatie op het gebied van betalingsachterstanden. Wij werken vanuit het convenant ‘Ommen Armoedevrij’ al samen met de woningcorporatie, hier is de afstudeeropdracht van Jeanine voortgekomen. 

Wij hebben ervoor gekozen om een stagiairs aan te nemen, omdat jonge mensen die van buiten komen, met een open en frisse blik naar bepaalde materie kijken. Juist deze frisse blik geeft ons als organisatie de mogelijkheid om anders tegen een vraagstuk aan te kijken en om je af te vragen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. 
Jeanine heeft ontzettend zelfstandig gewerkt en liet zien dat zij haar leerstof in praktijk in kan zetten. Het verwonderde mij dat Jeanine moeiteloos schakelde tussen verschillende organisaties en binnen een kort tijdsbestek haar weg wist te vinden. Ik zou collega's absoluut adviseren om ook stagiairs in te zetten binnen hun afdeling. 

Stagiaires geven je de mogelijkheid om fris tegen zaken aan te kijken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat wij de nieuwe generatie de mogelijkheid bieden om te leren binnen een gemeentelijke organisatie. De stagiair is mogelijk een nieuwe collega in de toekomst. 

 

Meer stagiairs aan het woord