‘Kom je ook naar de Talentenproeverij?’ vroeg een collega aan me. Ik had er nog nooit van gehoord. Volgens mijn collega is het echt leuk en moét je heen! Ik krijg vrij snel ‘jeuk’ van sommige woorden en ik had m’n besluit dus al genomen.

Later op de dag check ik mijn e-mail en kom ik weer de Talentenproeverij tegen. Ik vorm het liefst zelfstandig een mening, dus ik open de e-mail en lees over de Talentenproeverij. Ik probeer te ontdekken wat mijn collega onder het woord ‘leuk’ verstaat. Ik klik op de link naar het programma van de Talentenproeverij. Ik zie dat je je op kunt geven voor een heleboel workshops. Bijvoorbeeld een workshop over interviewtechnieken. Leuk! Baas in eigen loopbaan, ook leuk! Het is wel verstandig de regie over je eigen leven en loopbaan te hebben en te houden, hoewel je grotendeels ook afhankelijk bent van anderen.

Ook komt er volgens het artikel een gepassioneerde spreker. Hij schijnt goed te zijn, aldus het artikel. Wanneer er iets op een podium gebeurt, dan is mijn belangstelling vrij snel gewekt dus ik lees verder. De titels van de workshops zijn communicatief verantwoord gekozen zodat de meesten zich er wel enigszins een voorstelling van kunnen maken. Om echt een mening te kunnen vormen over de Talentenproeverij, die ook nog iets verder gaat dan 'leuk,' zal ik het toch zelf moeten ervaren. Dus ik geef me op, maar dan ook meteen voor alle workshops.

Dat bleek iets te enthousiast. Ik kreeg een keurige e-mail terug en werd ingedeeld in het programma, met het vriendelijke verzoek of ik met de indeling kon instemmen. Dat kon ik. Ik besloot er zo blanco mogelijk in te gaan. Bovendien ben je er eens een dagje uit en kom je ook nog eens in het provinciehuis te Zwolle.

In de trein onderweg naar Zwolle ontmoet ik een collega uit Deventer. Gezamenlijk reizen we naar Zwolle. Het lijkt alsof we elkaar jaren kennen, deze collega en ik. Het gesprek loopt vloeiend over van het ene naar het andere onderwerp. Ik weet van onze eerste ontmoeting dat er meteen wel een soort van klik was, hoe vaag dat ook klinkt. We spreken over van alles en nog wat: werk, alcoholgebruik, roken, sport.. De meest interessante mannenonderwerpen zeg maar.

Na zo’n kwartiertje lopen betreden we het prachtige Provinciehuis. Ik vraag me af wie de architect is geweest. Ik neem me voor om dat op een later moment vandaag nog even op te zoeken. In een paar kernwoorden heeft de Talentenproeverij 2016 mij verrast en bevestigd, vermaakt en verrijkt. Als extra mocht je gratis een foto van jezelf laten maken. Handig voor LinkedIn of een ander sociaal medium. Volgend jaar weer? Als het dan op z'n minst net zo.. leuk is?

Gerard Holtkuile
Webbeheerder gemeente Raalte​

Medewerkers aan het woord