Mijn naam is Erinn Waanders,19 jaar oud en ik woon in Heerde. Ik ben derdejaars communicatiestudent bij Windesheim in Zwolle. Op dit moment loop ik stage bij Veiligheidsregio IJsselland op de communicatieafdeling. Ik doe een meeloopstage en werk daarom mee aan alle opdrachten die er zijn. Wel moet ik voor school een onderzoek uitvoeren. Dit onderzoek gaat over de interne communicatie bij Veiligheidsregio IJsselland.

Veiligheidsregio IJsselland is een hele toegankelijk organisatie. Ondanks dat er veel medewerkers zijn kent iedereen elkaar en hangt er een goede sfeer. Je kunt makkelijk contact leggen met mensen van andere teams, door onder andere de flexplekken. Zo zit je elke dag naast iemand anders.

Voordat ik stage ging lopen, had ik het idee dat ik bij een leuke organisatie terecht zou komen waar ik veel zou leren en meemaken. Dat is ook het geval. Ik ben een keer met de woordvoerder van ons team mee naar een incident geweest. Dit was erg leerzaam en leuk. Ook ga ik mee naar bijeenkomsten en ik mag eigenlijk vanalles doen. Dit is erg leuk want hier leer ik veel van.

Ik zou andere studenten zeker adviseren om ook stage te lopen bij een veiligheidsregio, omdat het een leerzame plek is. Iedere dag is anders en een dag is nooit saai. Dit komt ook doordat de brandweerkazerne onder ons zit. Ook is de begeleiding goed. Mijn begeleider let goed op dat ze me naar veel dingen meeneemt, maar dat er ook dingen zijn die ik zelf op moet lossen. Hierdoor leer ik veel.

Laura Burgman, stagebegeleider van Erinn aan het woord

Erinn heeft een meeloopstage. Dat betekent dat ze meedraait als voorwaardig lid van het team. Ze werkt mee aan verschillende klussen en heeft ook haar eigen opdrachten/projecten. Dat loopt uiteen van het bijhouden van onze interne en externe communicatiemiddelen tot contentcreatie en communicatieadvies over interne vraagstukken. Daarnaast doet ze een (klein) communicatieonderzoek naar onze interne communicatiemiddelen met de focus op onze nieuwsbrief die wekelijks verschijnt.

We kiezen ervoor om met stagiairs te werken, omdat het mooi is dat we een student kunnen helpen in zijn/haar ontwikkeling door praktijkervaring. Daarnaast zijn we altijd benieuwd wat er binnen onze organisatie beter kan en welke trends we kunnen toepassen. Stagiaires zijn daarom heel waardevol. Ze kijken met een frisse blik en hebben kennis van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Wij, als organisatie, kunnen ook heel veel van hen leren.

Erinn heeft zich in de weken dat ze hier stage loopt ontzettend ontwikkeld. We zien dat ze steeds meer op haar plek is, de organisatie kent en dingen uit zichzelf oppakt. De ontwikkeling die ze doormaakt vind ik erg mooi om te zien.

Ik zou collega's zeker adviseren om met stagiairs te gaan werken. Een stagiair brengt veel nieuwe inzichten en zorgt er ook voor dat je wat meer uit de vaste stramienen komt (‘zo doen we het altijd’). Ook is het gewoon heel leuk om een stagiair te begeleiden, omdat je daar zelf ook weer van leert.