Hallo! Mijn naam is Djahyaa Ganpat. Ik ben 21 jaar oud en ben woonachtig Meppel. Ik volg een Mbo 4 opleiding aan het Drenthe College tot secretaresse. Momenteel zit ik in mijn tweede leerjaar.

Ik loop stage bij de gemeente Meppel, afdeling Beleid & Regie. Mijn werkzaamheden zijn onder andere het beheren van de agenda van mijn stagebegeleider en verstuur ik af en toe e-mails voor bijvoorbeeld een het plannen van een afspraak of vergadering. Daarnaast doe ik natuurlijk veel meer, zoals: helpen met het organiseren van bijeenkomsten of projecten, ontvang ik gasten, notulen maken bij vergaderingen en heb ik ook tijd om zelfstandig te kunnen werken aan mijn stageopdrachten die ik vanuit school heb gekregen.

Wat mij vooral verwonderd heeft tijdens mijn stage is hoe groot de mogelijkheid is, in het zelfstandig werken. Maar ook heb ik kunnen ontdekken waar ik zelf toe in staat ben als het gaat om wat grotere taken.

Om eerlijk te zijn had ik al redelijk een goed beeld van gemeente Meppel gekregen. Een klasgenoot van mij heeft het jaar voor mij stage gelopen op dezelfde plek als ik nu stage loop en van haar heb ik veel dingen mee gekregen. Maar toch had ik dit allemaal niet verwacht.

Ik zou het zeker aan andere studenten adviseren. Als je het fijn vind om zelfstandig te werken maar ook van aanpakken weet dan is een gemeente zeker een geschikte plek om stage te lopen.

 

Walter Buijs: stagebegeleider van Djahyaa aan het woord
De inhoud van de werkzaamheden die Djahyaa uitvoert is zeer gevarieerd en kan werkelijk van alles inhouden. Het hangt een beetje van de timing af, maar bij een gemeente spelen zaken rond projectontwikkeling, vastgoed en de haven, zaken betreffende het sociaal domein, zo nu en dan hebben we verkiezingen, we bouwen soms een AZC (die dan bij nader inzien niet door gaat), we doen aan arbeidsparticipatie (wat is dát nou weer?), we hebben een callcenter, een balie, een postkamer, een financiële afdeling etc, etc, etc… En je mag overal aan snuffelen. Er is dus altijd wat te beleven. En er is geen dag hetzelfde.

We werken met stagiairs, omdat we graag jonge mensen mee willen laten kijken in de ivoren toren van het gemeentehuis. Hoe wordt een gemeente bestuurd? Hoe faciliteren we bewoners en bedrijven? Hoe ziet het besluitvormingstraject er uit?

Het gemak waarop Djahyaa haar plek vond binnen het team heeft me verwonderd. Dat is niet vanzelfsprekend. Je wordt veel op jezelf teruggeworpen en moet in staat zijn zelfstandig soms je werk ‘op te halen’. Ik adviseer andere organisaties zeker aan om stagiairs in te zetten, als je bereid bent om tijd te investeren in de stagiair!

Meer stagiairs aan het woord