Karin heeft gesolliciteerd via een vacature binnen Talentenregio. Ze was eenheidsmanager maatschappelijke ontwikkelingen in de gemeente Kampen en werkt sinds zomer 2014 als  gemeentesecretaris in Raalte.

Karin werkt al langer op verschillende plekken in de regio, dus heeft daardoor al een flink netwerk in de regio opgebouwd. Haar eerste baan was bij de SVB in Zwolle, daarna bij de provincie en toen bij gemeente Zwolle en daarna Kampen. Ze heeft ongeveer 10 jaar een HRM functie gehad. Bij de gemeente Zwolle heeft ze de eerste leidinggevende functie gekregen: afdelingshoofd.  Daarna wilde ze een stap verder: leiding geven aan leiding­gevenden. Dat heeft Karin in Kampen gedaan, als eenheidsmanager. “Dan begint het te kriebelen dat je de eindverantwoordelijkheid wilt.” De vacature in Raalte kwam op het juiste moment.

Karin woont in de gemeente Olst-Wijhe dus kende Raalte al als buurgemeente. Raalte was daardoor bekend terrein. Raalte sprak haar sowieso aan. De schaal is mooi om voor het eerst zo’n functie te vervullen. Deze (katholieke) plattelandsomgeving past ook bij haar roots  (ze komt uit een kleine katholieke plattelandsgemeente in Brabant). En het past bij waar ze de laatste 25 jaar heeft gewerkt. Een hele mooie stap.

Karin vindt dat we veel meer samen met andere gemeenten moeten doen.  In Raalte is pas een medewerkers-tevredenheidsonderzoek gedaan. Een opvallend puntje was dat medewerkers aangeven dat ze de loopbaanmogelijkheden binnen Raalte te weinig vinden. Karin: “Ja dat snap ik, maar de wereld is groter dan Raalte . Bekijk de loopbaan­mogelijk­heden binnen Talentenregio.” Ze is zelfs verbaasd dat er zoveel vacatures (en tijdelijke klussen) op de website van Talentenregio staan.

Hoe heb je de overgang naar de andere gemeente ervaren? Opvallend dat het overal anders is, een ander cultuurtje, een andere werkwijze. Het is heel verrijkend dat er veel verschillende manieren van werken zijn, die allemaal goed werken. Bij de ene gemeente werkt dit beter en bij de andere dat. Karin ervaart dat er niet één waarheid is. Dat is de meerwaarde van switchen.

Binnenkort wordt waarschijnlijk, als verzoek komende uit de jaarvergadering, een bijeenkomst voor alle gemeentesecretarissen georganiseerd door Talentenregio. Graag wil Karin meer met collega gemeentesecretarissen delen, hoe je zaken aanpakt. Karin: het blijft een unieke functie, ik vind dit de mooiste baan binnen het openbaar bestuur die er bestaat.

Zou je collega’s  uit de regio aanraden om een profiel aan te maken op www.talentenregio.nl en gebruik te maken van de mogelijkheden die Talentenregio biedt? Ja, natuurlijk. Bekijk de vacatures en klussen en alle het andere aanbod binnen Talentenregio. Karin vindt Talentenregio een mooi fenomeen.