Sharon Neulen is sinds september werkzaam als trainee binnen Talentenregio. Ze vertelt over haar ervaringen tijdens het eerste half jaar van haar traineeship.

Ik ben 22 jaar oud en woon in het dorpje Broekland. Na mijn middelbare school tijd in Raalte ben ik Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente gaan studeren. In 2015 heb ik mijn bachelor diploma behaald en ben ik begonnen aan de master Communication Studies, die ik eind juni heb afgerond. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik stage gelopen bij de Provincie Overijssel, waar ik heb onderzocht of inwoners bereid zijn om te participeren met de provincie en op welke manier ze dit dan het liefste zouden doen. Door deze stage ben ik in aanraking gekomen met Talentenregio. Ik hield in de gaten of er interessante vacatures voor mij bij zaten. Toen de mogelijkheid voorbij kwam om deel te nemen aan een traineeship, waarbij je binnen twee jaar tijd bij drie verschillende gemeentes aan de slag mocht, heb ik niet getwijfeld en een brief geschreven.


Uitdaging
Het traineeship sprak mij aan, omdat er werd gevraagd naar mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de veranderende rol van de overheid. Door mijn afstudeeronderzoek ben ik hierin geïnteresseerd geraakt. Ik zie het als een uitdaging om inwoners te laten zien wat ze allemaal kunnen bereiken samen met de overheid, maar ook om de overheden in te laten zien wat zij allemaal kunnen bereiken samen met de inwoners. Andere redenen waarom dit traineeship mij aansprak, is omdat ik graag ervaring op wil doen op het gebied van communicatie en mijn blik wil verbreden. Ik kom net uit de schoolbanken, maar wil nog meer leren. Dit traineeship is daar een uitgelezen kans voor.

 

Participatie
Op dit moment ben ik werkzaam bij de gemeente Deventer en houd ik mij bezig met twee projecten. In het eerste project doe ik een onderzoek naar eigenaarschap in de openbare ruimte. Op dit moment lopen er al heel veel participatietrajecten, maar door middel van het onderzoek proberen we te achterhalen wat de succes- en faalfactoren (kunnen) zijn van deze projecten. In het tweede project houd ik mij bezig met het onderwerp burgerbegroting en hoe hiermee geëxperimenteerd kan worden. Tijdens deze twee projecten kom ik in contact met veel verschillende mensen, niet alleen intern, maar ook met inwoners. Ik krijg erg veel leuke kansen om aan te sluiten bij verschillende projecten en vooral veel te leren.

 

Lesdagen
In de lesdagen samen met de andere trainees zijn we bezig met onze professionele ontwikkeling en doen we kennis op over reilen en zeilen binnen de gemeente. Het is leuk om samen met de andere trainees hierover te praten, te discussiëren en ervaringen uit te wisselen. Deze lesdagen vinden telkens in een andere gemeente binnen Talentenregio plaats. Op deze manier leren we de regio ook beter kennen.

Na deze twee jaar hoop ik een bijdrage te kunnen hebben geleverd aan de veranderende rol van de overheid door middel van verschillende projecten, waarbij ik veel nieuwe mensen heb leren kennen en veel ervaring op heb kunnen doen. Op deze manier hoop ik ook een baan te vinden die het beste bij mij zal passen.

Meer trainees aan het woord