Overslaan en naar de inhoud gaan

Inhoud van het programma

De inhoud van het traineeprogramma bestaat uit verschillende onderdelen:

Persoonlijke ontwikkeling - IK, JIJ, WIJ
De kern van het ontwikkelprogramma wordt gevormd door ‘waarden’. Je werkt aan het versterken van jouw eigenwaarde, het ontwikkelen van waardevolle verbindingen en het creëren van meerwaarde in jouw professionele setting. Door de drie thema’s binnen het groeipad (IK-JIJ-WIJ) ontwikkel jij jezelf van binnen (IK) naar buiten (JIJ en WIJ). Van persoonlijke groei als individu naar groei als professional. Door waarden steeds in een ander perspectief te plaatsen, ontwikkel jij jezelf verder en versterk je de eerder opgedane inzichten. 

Professionele ontwikkeling
Je volgt naast de persoonlijke ontwikkeling ook praktijkgerichte trainingen en activiteiten en werkt daarmee aan je professionele ontwikkeling. Hierbij wordt goed gekeken naar de actualiteit in het werkveld. Denk aan politieke sensitiviteit, aan videopresenteren en aan inhoudelijke masterclasses, zoals een masterclass van Remco van Broekhoven (politiek filosoof) of een masterclass over het onderwerp energietransitie door een inhoudsdeskundige. Ook krijg je handvaten om problemen zonder oogkleppen op aan te pakken. Met de let’s Ynnovate methode pas je de theorie gelijk toe in de praktijk en ga je samen met jouw traineegroep aan de slag om een probleem uit de regio aan te pakken middels deze theorie. In het tweede jaar mogen jullie als groep zelf een training kiezen, waarbij goed gekeken wordt naar de leerdoelen. Ook ga je in het tweede jaar aan de slag met loopbaanoriëntatie.

Politieke reis
Een van de hoogte punten van het Talentenregio-traineeprogramma is de politieke reis. Samen met jouw mede trainees geven jullie hier zelf invulling aan. Denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse trip naar Den Haag of naar Brussel om interessante mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over de politiek. Maar ook om een paar leuke dagen te hebben met je mede trainees. Leren én plezier staan daarbij voorop.

Coaches en mentoren
Naast een begeleider op de werkvloer en een aanspreekpunt van Talentregio, mag je ook een persoonlijke coach kiezen. Dit gebeurt aan het begin van het traineeprogramma zodat je een lange (professionele) relatie aan kunt gaan. De coach is actief binnen de regio en bezit de benodigde papieren en ervaring om jou te helpen bij jouw hulpvragen. Het traject kun je samen met jouw coach vormgeven.