Debbie Kotteman, imagocoach van Jouw eigen kracht, geeft regelmatig trainingen voor Talentenregio. Of misschien heb je eens een workshop van haar gevolgd bij de Talentenproeverij. Debbie heeft een aantal handige tips voor ons allemaal: wist je dat bepaalde kleuren effect hebben op je werkmotivatie? Lees hieronder haar blog:

Zo, de eerste weken thuiswerken zit er voor velen van jullie op. Wat een gedoe is dat in eerste instantie toch ook allemaal. Naast dat alle techniek allemaal mee moet werken, vraagt het ook nog wel het één en ander van jezelf en je thuissituatie. De een heeft een gezin te managen, de ander heeft geen rustige ruimte om te werken, samen met je partner aan dezelfde keuken tafel werkt ook niet ideaal of misschien ben je wel alleen en zie je verder bijna niemand.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je thuis effectiever werkt als je je aankleedt alsof je naar je werk gaat. Doordat je als het ware je werkkleding aantrekt is het voor jezelf makkelijker om een onderscheid te maken tussen werk en privé. Op die manier maak je ook je professionaliteit zichtbaar tijdens je virtuele afspraken via Zoom, Microsoft teams of een ander kanaal.

De eerste weken was het volstrekt logisch dat we allemaal nog onze weg moesten vinden en dat het thuiswerken hier en daar nog niet perfect ging omdat het voor iedereen nieuw was. De maatschappelijke acceptatie was daarin groot. Nu we even onderweg zijn in deze nieuwe situatie wordt jouw professionaliteit, zakelijk en juiste zichtbaarheid weer belangrijker. Graag deel ik een aantal praktische tips met je om  het thuiswerken zo efficiënt en leuk mogelijk te maken:

  • Houd zoveel mogelijk je normale ochtendroutine vast
  • Kleed je ’s ochtends gelijk aan alsof je naar je werk gaat, inclusief je haar en make-up voor de dames
  • Strakkere kleding en nette schoenen zorgen voor meer efficiëntie
  • Kijk goed naar de momenten waarop jij het effectiefst bent en zorg dat je dan ook echt aan het werk kunt (misschien wel voordat de kinderen wakker zijn)
  • Heb je deadlines of stapels weg te werken, draag dan een bruine tint. Die ondersteunt de “handen uit de mouwen” mentaliteit
  • Even niet bereikbaar zijn is helemaal oké. Dat geeft je de ruimte om ook echt wat werk op te leveren of afspraken voor te bereiden
  • Maak een realistische to do lijst per dag zodat je niet aan het einde van de dag gefrustreerd bent over wat niet gelukt is
  • Neem gewoon je pauzemomenten. Eet en drink op tijd zodat je de energiedip voorkomt.
  • Gun jezelf ook het “benen op het bureau moment” en overdenk wat er goed gaat of wat je nog handiger kunt doen
  • Verruil je werkkleding voor een comfortabel en relaxte outfit zodat je vrije tijd begint.

 

Debbie Kotteman
Imagocoach bij Jouw Eigen Kracht
www.jouweigenkracht.nl