Programmamanager van Talentenregio Christina Weenk zou de training Baas in eigen loopbaan geven aan een groep trainees. Die kon natuurlijk niet doorgaan wegens Corona. Dan in een andere vorm. Hoe haar dat afging lees je in haar blog hieronder.

Online een training geven? Ik zag het mezelf niet zo snel doen. Ik hecht waarde aan de interactie en het persoonlijke contact. En om heel eerlijk te zijn, ik ben ook niet zo handig met digitale techniek. En toen kwam Corona en werkten we verplicht vanuit huis.  Alle trainingen en evenementen op locatie zijn even niet mogelijk.

De training die ik had aangepast voor een specifieke doelgroep was op dat moment bijna klaar. Met leuke opdrachten, die zorgen voor creativiteit en samenwerken in kleine groepjes, als belangrijke ingrediënten. Een inspirerende locatie met een goede catering was al geregeld.  Ik had er veel zin in.

Deze training afzeggen of verplaatsen was geen optie omdat deze juist NU voor deze doelgroep relevant is en later in de tijd niet meer. Door de ontstane situatie ging ik me ineens verdiepen in een onderwerp dat ik onder normale omstandigheden absoluut links had laten liggen of aan een collega had overgelaten. En weet je wat grappig is? Het was best interessant, boeiend en lekker uitzoekwerk. Doordat ik er niet onderuit kon ging ik er vol enthousiasme in!

Online trainingen en webinars bestaan al langer dan vandaag. Op onderzoek naar de mogelijkheden, de verschillen en ervaringen van anderen werd me vrij snel duidelijk wat ik wilde en nodig had. Normaal gesproken duurt het even in overheidsland voordat de antwoorden op ‘mag dat, kan dat, is het veilig en eerlijk ingekocht’ gegeven zijn. Die tijd had ik niet en hoe gaaf is het dan om te ontdekken dat iedereen met mij wil dat het op tijd lukt. Ook al is er afstand, de onderlinge betrokkenheid en samenwerking lijkt juist toegenomen.

En nu die training nog opnieuw aanpassen naar online…. Wanneer iemand me zegt dat het niet kan dan motiveert het me extra om te zoeken naar alternatieven waardoor het wél kan. Aan de ene kant geeft me dit energie, want ik hou ervan om nieuwe dingen te doen, en aan de andere kant moet ik ook even slikken omdat de mooie training die ik voor ogen had nu de prullenbak in kan. In korte tijd is het aanpassen op vele vlakken, accepteren dat het anders gaat dan verwacht en lef te tonen om het over een andere boeg te gooien.

Op een zonnige donderdagmiddag zitten we allemaal voor de camera, we zien elkaar en horen elkaar, de techniek werkt goed en de presentatie is in een mooi jasje gegoten. Ik ben in mijn element wanneer het goed loopt, ik ervaar een prima interactie en er is persoonlijk contact. Natuurlijk is het anders, ik mis de onderlinge gezelligheid door het ontbreken van de gezamenlijke pauzes maar kwalitatief is een online training op onderdelen zelfs beter! Er wordt meer geluisterd naar elkaar, er is meer focus en het is zeker effectief.  

Wat ook heel fijn is? Als het klaar is en je zet de pc uit, ben je direct thuis en zit je binnen 5 minuten met een drankje in de zon. Kortom ik ben om, naast online vergaderen en coachen smaakt ook online trainen naar meer.  

Christina Weenk, Talentenregio